Zwiedzanie Emiratów Arabskich jest ekscytującym doświadczeniem i istnieje wiele pysznych potraw, których możesz spróbować będąc tam. Niektóre z tych potraw to Falafel, Shawarma, Shakshuka i Reqaq.

Al Machboos

Typowe emirackie jedzenie to mieszanka mięsa, warzyw, ryżu i przypraw – te słowa są twórczością specjalistów strony magiamieszkania.pl. Jednym z najbardziej popularnych posiłków jest Al Machboos. Danie to przyrządza się z czerwonego mięsa i ryżu, a doprawia kardamonem i suszoną cytryną. Al Machboos jest częstym przepisem na lunch w restauracjach i domach w ZEA. Znany w innych krajach Bliskiego Wschodu, Al Machboos jest daniem arabskim.

Al Machboos może być przygotowany z kurczakiem, krewetkami, jagnięciną, rybą lub dowolnym innym mięsem. Zazwyczaj podaje się ją z sałatką. Danie jest gotowane przez dwie godziny i zawiera cebulę, ryż i przyprawy. Przepis jest uważany za część kuchni Bouillabaisse.

Kolejnym daniem jest Al Harees. Jest to gulasz z pszenicy i mięsa. Podaje się go zazwyczaj na weselach. Wszystkie składniki można znaleźć na rynku. Składniki są proste i łatwe do przygotowania.

Innym popularnym emirackim daniem jest balaleet. Jest to słodkie danie wykonane z warzyw, owoców lub mięsa. Najlepiej podawać ją z pistacjami.

Innym tradycyjnym emirackim daniem jest fattoush. Jest to mieszanka warzyw, cebuli, czosnku, mięty, cytryny i sałaty. Podaje się ją na tostach lub smażonym chlebku pita. Stanowi doskonały dodatek do każdego posiłku. Podawany jest z sosem tahini.

Innym popularnym emirackim daniem jest chleb Khameer. Jest to rodzaj płaskiego chleba o słodkim smaku. Chleb jest nadziewany słodkimi nadzieniami, takimi jak daktyle i koper włoski.

Shawarma

SHAWRAM to jedna z najpopularniejszych potraw ulicznych na Bliskim Wschodzie. Jest to tradycyjna potrawa podawana z różnymi sosami. Shawarma może być spożywana jako przekąska lub jako pełny posiłek. Podstawowe przyprawy używane do przygotowania to czosnek, kumin, ocet i czarny pieprz. Shawarma podawana jest zazwyczaj z piklami i frytkami.

Shawarma składa się z mięsnego nadzienia i zawiniętego w płaski chleb. Chleb jest miękki i wyrozumiały, dzięki czemu wchłania soki z mięsa. Shawarma jest zwykle podawana z sosem czosnkowym i piklami. Można ją również podawać z dipem jogurtowym. Dip jogurtowy to dobry sposób na kontrolowanie ostrości shawarmy.

W Dubaju jest kilka restauracji, które serwują Shawarmę. Jednym z najlepszych miejsc na Shawarmę jest Barbar. Położony na Hessa Street, Barbar jest otwarty siedem dni w tygodniu. Serwują shawarmę w przystępnej cenie. Możesz wybierać spośród różnych Shawarm, takich jak kurczak i wołowina.

Innym miejscem, gdzie można zjeść shawarmę jest Al Safadi. Znani są z serwowania shawarmy z kurczaka. Mają 20 lokalizacji w całych ZEA. Kurczak shawarma zaczyna się od AED 40 za satysfakcjonujący posiłek. Oferują również hummus i frytki. Podają również słone pikle.

Inną restauracją, która serwuje Shawarmę jest Istanbul Flower. Mają różne Shawarmy, które są unikalne dla restauracji. Istnieją od dziesięciu lat i są popularnym wyborem wśród tych, którzy chcą innego doświadczenia.

Falafel

Wśród wielu potraw popularnych w Emiratach Arabskich, falafel wyróżnia się jako klasyczne danie. Jest to smażona w głębokim tłuszczu kulka z ciecierzycy. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. Danie to jest również często podawane w picie i uzupełniane świeżymi warzywami. Jest to bardzo odżywcza potrawa. Jest dobrym źródłem magnezu i witaminy E.

W ZEA falafel jest podawany na wiele sposobów. Można go jeść z różnymi dressingami i sosami. Podaje się go również w picie, samonie i tabonie.

Kuchnia emiracka łączy lokalne tradycje z tradycjami krajów sąsiednich. Potrawy są zazwyczaj bardzo mięsne, ale istnieją zdrowsze opcje.

Najpopularniejszym emirackim chlebem jest Reqaq, cienki płaski chleb, który jest zwykle podawany z Tharyd, daniem mięsnym. Innym popularnym daniem jest fattesh, sycąca przekąska z nadziewanych bakłażanów i pszenicy. Fattesh jest zwykle podawany z dressingiem z pietruszki i sosem tahini.

Falafel jest również popularnym jedzeniem ulicznym w ZEA. Podaje się go na Man’oushe Street, restauracji w Dubaju, która sprzedaje pieczone w piecu płaskie chlebki i mięso mielone. Danie to serwowane jest również w Abu Dhabi, które jest stolicą ZEA.

W Izraelu falafel stał się podstawową potrawą w czasach „niedoboru”. Pojawiło się wiele książek kucharskich zawierających przepisy na falafel. Jednak jego popularność była ograniczona. Pod koniec XX wieku większa publiczność stała się bardziej tolerancyjna dla tego dania.

Shakshuka

Niezależnie od tego, czy szukasz zdrowego i sycącego posiłku, czy chcesz spróbować czegoś nowego, shakshuka jest idealna. To tradycyjne danie składa się z jajek sadzonych w pysznym sosie pomidorowym. Jest to proste danie do przygotowania, ale można je zmodyfikować, aby uwzględnić więcej warzyw.

Shakshuka to popularne danie w Emiratach Arabskich. Podaje się ją z różnymi rodzajami pieczywa. Do dania można dodać mięso, np. całe kawałki jagnięciny lub kiełbaski. Można również przygotować wegańskie wersje shakshuki, zastępując jajka silken tofu.

Shakshuka może być podawana jako posiłek lub brunch. Tradycyjnie podaje się ją z gorącym chlebem. Można ją również przyozdobić posiekaną pietruszką lub kolendrą. Sos można uczynić pikantnym, dodając pieprz cayenne.

Do przygotowania shakshuki najlepiej użyć świeżych, sezonowych pomidorów. Sos powinien zredukować się po 5-7 minutach. Do mieszanki możesz też dodać zioła, np. tymianek. Jeśli lubisz, możesz podać ją z chrupiącymi latkesami.

W Emiratach Arabskich shakshuka jest podstawą śniadania. Jest również popularna w porze lunchu i kolacji. To proste danie jest świetnym sposobem na napełnienie się w pracowity dzień. Jest to również świetny posiłek, który można przygotować z wyprzedzeniem. Jest to niedrogie danie do wykonania. Jest również bezglutenowe.

Shakshuka jest również popularnym śniadaniem w Izraelu. Można ją znaleźć w wielu menu brunchowych w Stanach Zjednoczonych.

Balaleet

Do najpopularniejszych potraw w Emiratach Arabskich należy balaleet. Jest to śniadanie na słodko, słono i pikantnie. Podaje się go na ciepło lub na zimno, w zależności od pory dnia. Podaje się go z omletem jajecznym i słodzonym makaronem vermicelli. Podaje się go również z czarną fasolą. Tradycyjnie podaje się go podczas świąt Eid oraz jako deser.

Istnieje kilka rodzajów balaleet. Niektóre są robione z ryżem, słodzonym vermicelli i jajkami. Niektóre są robione z szafranem i wodą różaną. Inne rodzaje są robione ze słodzoną mąką pszenną i skondensowanym mlekiem. Niektóre są zrobione z pistacjami. Jeszcze inne są robione z fasolą garbanzo. Niektóre są podawane z arabską kawą. Inne odmiany zawierają desery.

Balaleet został wymyślony przez Emiratczyków. Jest to popularne danie śniadaniowe w krajach Zatoki Perskiej. W ZEA podaje się go z cienkim omletem. Podaje się go na ciepło na śniadanie i na zimno jako deser. Jest również popularny w innych państwach Zatoki Perskiej.

Innym emirackim daniem, które jest popularne w krajach Zatoki Perskiej jest Shirin Polo. Jest to danie z ryżu z przyprawami. Shirin Polo to pyszne danie z Bliskiego Wschodu. Zwykle jest spożywane z innymi potrawami z Zatoki Perskiej. Jest to popularne danie w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Jest to również popularne danie ceremonialne. Przepis Shirin Polo jest zaadaptowany z Iranu. Jest również popularny w Pakistanie.

Innym daniem w ZEA, które jest popularne, jest Al Harees. Jest to popularne danie ZEA i Jemenu. Wykonuje się ją z mieszanki zmielonej pszenicy i mięsa. Gotuje się ją powoli. Jest popularny w miesiącu Ramadan i jest często spożywany podczas świąt. Jest to ikoniczne danie Półwyspu Arabskiego.

Reqaq

Zazwyczaj jedzenie emirackie składa się z różnych mięs, warzyw, ryżu, przypraw i oleju. Jedzenie emirackie jest zazwyczaj podawane w dużych porcjach. Te posiłki są zwykle dzielone przez dwie osoby. Te posiłki mogą być spożywane wieczorem jako posiłek lub w ciągu dnia jako przekąska. Powszechne jest spożywanie tych posiłków na zewnątrz lub przy otwartym ogniu. Jedzenie emirackie znane jest z egzotycznych i ciekawych smaków.

Jedzenie emirackie podaje się z różnymi sosami, takimi jak sos rybny, oraz specjalnym napojem zwanym karak chai. Sosy te służą do dodania smaku i są zazwyczaj podawane z porcją jedzenia.

Popularną emiracką przekąską jest regag, który jest wykonany z ciasta bez wody. Jest on podobny do naleśnika i może być spożywany w stanie niezmienionym lub z serem, jogurtem lub sosem rybnym.

Inną popularną emiracką przekąską jest luqaimat. Ta przekąska jest popularnym jedzeniem ulicznym w Abu Dhabi i Dubaju. Luqaimat to smażone pączki, które podaje się z wykałaczkami. Wykonuje się je z różnych składników, takich jak czosnek, cebula, cytryna i ogórek. Pieczywo jest zwykle podawane z sosem do maczania, np. syropem daktylowym lub serem.

Innym emirackim daniem jest harees. Harees jest robiony z ubitej pszenicy bez skóry. Jest często podawany z różnymi przyozdobieniami i jest bardzo smaczny podczas świętego miesiąca Ramadan.

Podczas miesiąca Ramadan w ZEA serwuje się wiele świątecznych potraw. Madhrooba jest jedną z nich. To danie jest tradycyjnie wykonywane przez ubijanie ryżu drewnianą łyżką. Jest spożywane podczas Ramadanu i innych świątecznych dni. Jest również zdrowe.